Paradontologie

31.10.2024

Un zâmbet sănătos presupune atât dinți sănătoși, cât și gingii sănătoase. Boala parodontală este un termen general ce descrie starea de îmbolnăvire a gingiilor și a osului în care se află dinții. Ea debutează prin sângerări ale gingiilor la periaj - formă ușoară (gingivită) - și avansează prin reducerea osului, coborârea gingiei de pe dinți și apariția mobilității dinților - formă avansată (parodontita marginală profundă). Boala parodontală netratată poate conduce la pierderea dinților.

Pentru a stabili diagnosticul de boală parodontală, medicul urmărește semnele clinice din cadrul consultației de specialitate și radiografiile dentare, care evidențiază pierderea osoasă din jurul dinților.

Boala parodontală este cauzată de placa microbiană dentară și favorizată de tartru dentar, carii netratate, edentație, obiceiuri vicioase, restaurări protetice neadaptate, ocluzie dezechilibrată și factori generali, afecțiuni sistemice, medicamente.

Pentru a menține sănătatea gingiilor și a dinților, este obligatorie o igienă constantă și riguroasă. Utilizarea corectă a periajului dentar pentru curățarea dinților și cavității bucale, alături de apă de gură și de ață dentară, controalele periodice și igienizarea profesională în cabinetul stomatologic sunt primii pași pentru a preveni și a trata boala parodontală.

Tratamentul bolii parodontale este complex și urmărește oprirea evoluției bolii: prevenirea distrugerii țesuturilor de susținere ale dintelui, controlul infecției, prevenirea mobilizării și pierderii dinților. Cooperarea medic - pacient este esențială pentru a obține rezultate favorabile pe termen lung. Identificarea problemelor parodontale și tratamentul timpuriu sunt factori deosebit de importanți în prognosticul afecțiunii.

Medicul urmărește îndepărtarea completă a plăcii bacteriene de la nivelul dinților și rădăcinilor acestora. În funcție de gravitatea bolii, medicul stabilește un plan de tratament cuprinzând mai multe etape, manoperele de curățare fiind completate de aplicații locale cu substanțe medicamentoase antiinflamatoare, antimicrobiene sau administrarea de antibiotice pe cale generală.

Scopul tratamentului parodontal este îndepărtarea bacteriilor și a tartrului și refacerea atașamentului gingival, eliminându-se astfel cauzele principale ale bolii. În cazul defectelor osoase importante, este necesară adiția de os în jurul dintelui, pentru a îmbunătăți stabilitatea acestuia.

În stadiile avansate ale bolii parodontale, după controlul inflamației, se recurge la tratamentul chirurgical: chiuretaj subgingival, gingivectomii, operații cu lambou, adiții osoase, aplicare de material pentru remodelarea și regenerarea țesuturilor pierdute.

La un interval de 4-6 luni se reevaluează starea gingiilor și a osului din jurul dinților și se recomandă îndepărtarea periodică, prin detartraj și periaj profesional, a eventualelor depozite bacteriene redepuse pentru a menține starea de sănătate a structurilor de susținere a dinților.

În completarea tratamentului bolii parodontale, pentru a obține rezultate stabile pe termen lung, este necesară îndepărtarea factorilor favorizanți. În acest sens, după stabilizarea parodontală, se recomandă tratamentul corect al cariilor, problemelor de ocluzie, înlocuirea lucrărilor protetice neadaptate și colaborarea cu medicul generalist pentru controlul problemelor generale de sănătate.