Chirurgie Dentara

31.10.2024

Chirurgia Oarala este partea stomatologiei care se ocupa cu manoperele mai complexe fara rezolutie din partea celorlalte specialitati. Extractia dentara este interventia chirurgicala prin care se indeparteaza un dinte, atunci cand acesta prezinta: o distructie coronara foarte mare si nu mai poate fi restaurat un proces infectios la varful radacinii, care nu cedeaza la nici un tratament conservator fracturi radiculare retractie gingivala si resorbtie osoasa avansata (boala parodontala). Se mai pot extrage dinti in scop ortodontic, atunci cand medicul specialist hotaraste ca este necesar pentru a se putea obtine o ocluzie corecta.

Odontectomia reprezinta extractia molarului de minte, cand acesta nu are tendinta de eruptie si ramane inclus intraosos sau submucos. Acest lucru se intampla adesea atunci cand maxilarul sau mandibula au o dimensiune redusa, astfel incat nu mai exista spatiu necesar eruptiei molarului de minte. Odontectomia implica incizia mucoasei, indepartea unei cantitati minime de os inconjurator si extractia dintelui inclus. De asemenea, odontectomia se poate practica si la nivelul altor dinti: canini superiori, canini si premolari inferiori, sau dinti supranumerari. Rezectia apicala este interventia chirurgicala prin care se sectioneaza varful radacinii unui dinte si chiuretajul procesului infectios de la acest nivel. Se realizeaza de obicei la dintii care nu raspund la un tratament de canal conservator.

Premolarizarea si amputatia radiculara se realizeaza la molarii la care una dintre radacini prezinta un process infectios care nu cedeaza la tratament. Practic, se extrage doar una dintre radacini, cealalta sau celelalte fiind pastrate si tratate endodontic corespunzator. Chirurgia parodontala implica diferite tipuri de interventii chirurgicale la nivelul gingiei: gingivectomii, gingivoplastii, frenectomii, frenoplastii, grefe gingivale libere etc. Dupa orice interventie chirurgicala, trebuie respectate anumite indicatii date de catre medic. Cand este necesar, se vor administra antibiotice. Pentru diminuarea edemului si a durerii postoperatorii se vor administra antiinflamatoare si antialgice. In functie de caz, se va recomanda mentinerea pe locul operatiei a unor prisnite reci, precum si evitarea caldurii. De asemenea, trebuie pastrata o igiena orala cat mai buna, aspect esential pentru vindecarea plagii

.