Stomatologie Pediatrica

31.10.2024

Presupune: tratarea dintelui de lapte, pentru buna dezvoltare a arcadelor dentare permanente; fluorizari; sigilari; indrumari privind periajul dentar. Unul dintre cele mai raspandite mituri legate de sanatatea dentara a celor mici este ca dintii de lapte nu au nevoie de periaj si de atentie sporita, pentru ca oricum vor ajunge sa cada, lasand locul dintisorilor permanenti. Din pacate, este un mit cu totul si cu totul FALS!

Este foarte important sa ii invatam pe copii cat de importanta este sanatatea orala, de la cele mai fragede varste. Pe langa faptul ca isi vor pastra bunurile obiceiuri de-a lungul intregii vieti, cei mici vor preveni aparitia cariilor la dintisorii de lapte (da, si acestia sunt atacati de acizi si bacterii, iar cariile sunt chiar dureroase), dar si la dintii permanenti!

Sigilarea dentara la copii este una dintre cele mai bune metode de preventie a cariilor, pe langa periajele dentare corecte si dese si alimentatia sanatoasa. Aceasta sigilare este recomandata atat dintisorilor de lapte, dar si celor permanenti, imediat dupa ce au erupt. Odata erupti, molarii prezinta foarte multe denivelari la suprafata, cunoscute sub numele de fosete si santuri. Acestea sunt locurile in care se opresc resturile alimentare, iar avand in vedere ca fosetele sunt foarte mici, firele periutei de dinti nu pot indeparta resturile ramase acolo. In timp, aceste reziduuri alimentare se transforma in bacterii, adica in carii, iar de aici incep problemele serioase pentru cei mici. Sigilarea dentara este un proces ce presupune un periaj profesional al dintisorilor si aplicarea substantelor pentru sigilare. Procedeul este complet lipsit de durere si ii fereste pe micuti de posibilele dureri ce pot aparea din cauza cariilor. Pentru dintii permanenti, acest procedeu este recomandat copiilor cu varste intre 6 si 15 ani si se aplica, in general, pe molari deoarece acestia au cele mai multe santuri si fosete si sunt cei mai sensibili in fata bacteriilor.